Fogh på Fyn

Venstres leder Anders Fogh på SDU Odense Universitet
En engageret Venstre-leder, Anders Fogh Rasmussen, holdt i sidste uge foredrag for alle interesserede på SDU Odense Universitet. Fremmødet var dog ikke overvældende.

POLITIK: Med det karakteristiske faste blik skuede landets største oppositionsleder ud over halvandet hundrede fremmødte studerende i U55-auditoriet. Der var plads til tre gange så mange, og de fremmødte fik rig lejlighed til, at stille uddybende spørgsmål til politikeren på profileringsturné.

Af THYRA MARIE BONDE
Foto ANDERS TYSTRUP

CAMPUS: Det var Venstres Ungdom der arrangerede mødet mandag i sidste uge mellem de universitetsstuderende og Anders Fogh Rasmussen (V). Der var ikke på forhånd sat titel på mødets emne, men Fogh tog med udgangspunkt i den aktuelle situation hul på det store udenrigspolitiske emne: "Krisen i Kosovo".

Anders Fogh Rasmussen gav først en historisk gennemgang af konfliktens baggrund og derefter et oplæg til debat ud fra Venstres officielle politik.

Ny definition af Folkeretten

Da ordet blev givet frit, kom folk i salen med spørgsmål til oplægget. Der var en rolig stemning, men spørgelysten lå alligevel på et ret lavt plan, og debatlysten kom heller ikke rigtigt op i deltagerne på mødet.

Blandt andet blev problemet med NATOs humanitære intervention berørt. Spørgsmålet er, hvorvidt NATO folkeretsligt set har lov til at agere, som man gør i Jugoslavien.

– NATOs bombardement er fuldstændigt legitimt, mener Anders Fogh.

– Godt nok er der ikke et fint forkromet FN-mandat, men der er jo masser af FN-resolutioner imod Milosevic. Vi er i en fase, som indvarsler en ny verdensorden, varsler han.

– Et lands indre anliggender må ifølge FN ikke krænkes, men krænkelser af menneskerettighederne er IKKE indre anliggender. Hvis man er diktator skal man stresses og forfølges. Man får ikke længere lov til, at gøre, hvad der passer en. Anholdelsen af Pinochet var første skridt på denne vej, vurderer Fogh.

Veloplagt

Mødets afslutning blev lidt forsinket, men Anders Fogh Rasmussen ser efterfølgende tilfreds ud over den nu næsten tømte sal. Det er tid til at slappe af ovenpå mødedeltagernes spørgsmål.

Men Fogh ser absolut ikke mindre veloplagt ud nu end under mødet. Det er som om, søgelyset giver ekstra energi, og hvor andre ville ånde lettet op over at have afsluttet et møde, går Fogh med stridslyst videre til næste programpunkt: Et interview med Ugejournalens udsendte.

Vi sætter os til rette på de forreste pladser, og Fogh kommenterer med et vokabularium, som mest af alt minder én om Nyrups udtalelser:

– Venstre mener, at Danmark skal tage en fair andel, men det er en balancegang. Vi skal ikke være fedtede med det. Men det vigtigste er, at flygtningene får mulighed for, at vende tilbage. Erfaringerne fra krigen er bitre og negative. Denne situation vil kræve et langvarigt internationalt engagement, og det nytter ikke noget, at det internationale samfund bare trækker sig ud ved først givne lejlighed, siger Venstremanden til Ugejournalen.

Løsninger?!

Det er svære spørgsmål som stilles i denne tid, og svarene er vidt forskellige alt efter hvilken lejr, man befinder sig i.

– Der vil gå i hvert fald to generationers tid, før man kommer ud over disse nationalistiske grufuldheder i Jugoslavien, mener oppositionslederen og ser frem for sig.

– Det er nødvendigt med generationer, der vokser op, og aldrig har oplevet dette her, for at kunne få ro i området igen. Men som part af det internationale samfund er det vigtigt, at Danmark gør sin del i dette spil. Det omgivende samfund må finde en løsning på det akutte problem, påpeger Fogh Rasmussen.

– Kosovo som serbisk provins er utænkeligt efter dette forløb. Ideen om selvstændighed for Kosovo er heller ikke optimal, da det vil resultere i en dominoeffekt i hele Balkan. Det eneste og nok mest konstruktive man kan foretage sig nu må være, at gøre Kosovo til et internationalt protektorat. Lad flygtningene komme hjem og forsøge at genskabe et stabilt samfund, fortæller Venstres toppolitiker inden han drager videre på sin profileringsturné.


19/04/99 © Ugejournalen