Når de fattige punger ud

Klummen
Tegning: ANDERS TYSTRUP
 

Af JAKOB MOLL

I skumringen en sen eftermiddag slog politiet ned på en omfattende bølge af kriminalitet, der har hærget området omkring Odenses universitet i årevis. Lidt syd for Bilka Odense gemte tre pistolbevæbnede motorcykelbetjente sig bag et sving i cykelstien.

I lyset fra de kraftige gadelamper, der kendetegner alle de velasfalterede og allébrede stier i området, stoppede de tre betjente cyklister uden lys, og spurgte hvorvidt deres ringeklokke virkede.

Historien er såmænd fra den virkelige verden. Det var tidligt på vinteren. Jeg undrer mig stadig over, at de var tre om arbejdet. Jeg undrer mig over, at de valgte at knalde studerende på cykelstier. Jeg undrer mig over, at de gjorde det klokken 16, hvor det kun knapt var begyndt at blive mørkt.

Nu vil Frank Jensen og embedsmændene i justitsministeriet gøre bødesystemet mindre kompliceret. De har fundet på at alle bøder og afgifter skal rundes af til nærmeste 500-lap. Så de 400 sædvanlige bødebobs bliver altså til 500.

Dele af efterårets finanslov blev forhandlet ud fra venstres dogme om, at skatten ikke måtte stige. En række finansielle fiks-fakserier gjorde, at pengene til blandt andet flere politibetjente alligevel blev fundet. Blandt andet via forhøjede enkeltafgifter, for eksempel på pas og kørekort.

Det er jo sådan med disse enkeltafgifter, at de er ens for alle. Det vil sige, at skal jeg give 400 for et nyt pas, så skal min far det også. Skatteforhøjelser derimod rammer min far en smule hårdere. Han tjener immervæk otte gange så meget som jeg gør.

Så når Frank Jensen varsler forhøjede bøder, er det først og fremmest de unge, det går ud over. Det er endnu et eksempel på, at de økonomiske tiltag foretages over hovedet på de udsatte grupper. Politikerne ved godt, at det er farligt at varsle en specifik afgiftsforhøjelse, for eksempel på dieselbenzin eller ejerlejligheder. I Norge spærrede lastbilchaufførerne i sidste måned alle motorveje, fordi de ikke ville betale en afgiftsforhøjelse. Ingen regeringen ville overleve en skatteforhøjelse, der specifikt ramte boligejerne.

Så i stedet forhøjer man de afgifter, der på overfladen ikke rammer nogen bestemt. Det er nemlig ufarligt. Ligesom det er ufarligt at knalde studerende på cykelstier, når de i regnvejr cykler hjem fra skole med Bilka-poser på styret.

Godt vi fik de ekstra politibetjente.


21/02/00 © Ugejournalen