Januarudsalg? Nej tak!

KLUMMEN: Hvert år styrter vi alle rundt som forvirrede høns i december for at købe julegaver til overpriser. Få dage efter juleaften kan de samme varer købes til den halve pris. Det´ fandme uhygligt, du!

Af TOMMY ANDRESEN

Hvem har bestemt, at udsalget skal ligge klods op og ned af juletiden? Ja, ja, jeg er da udmærket klar over, at butikkerne skal af med alle de kjoler de ikke fik afsat til nytårsbraget, men helt ærligt. Hvem har brug for fem gallakjoler?

Tænk nu, hvis alle butikkerne valgte at holde udsalg i december. De fleste mennesker har en eller anden form for budget, så mon ikke at butikkerne bare ville sælge mere? Jo, det ville de såmænd nok, men det er bare ikke det de er interesserede i. De vil selvfølgelig sælge så meget som muligt, og derfor trækker de så mange penge ud af folks lommer som bare muligt.

Kan de få os til at købe over evne i både december og januar, så er de glade. Og her gik jeg og troede at kunden var kongen. At alt er indrettet for kundens skyld.

Sådan er det ikke. I Mine unge dage var der ligefrem debat omkring udsalgets start. Nogle ærlige butikker ville gerne vente til sidst i januar eller først i februar - af hensyn til kunderne. De blev nemlig vrede, når de få dage efter jul kunne finde nøjagtig dem samme termokande 50 kroner billigere.

Desværre var der altid nogle butikker, der ikke kunne nære sig, og startede udsalget hurtigst muligt. Og så er der jo ikke andet at gøre for de ærlige butikker end at trække med. De vil selvfølgelig ikke gå glip af indtægten.

Hvis bare alle kunder kunne forene sig, og simpelt hen nægte at handle andet end det mest fornødne under udsalget. Så skulle butikkerne nok være hurtige til at lave det om. Men det kan bare ikke lade sig gøre.

Vi vil jo alle gerne have vores varer til den billigst mulige pris. At mange af tilbuddene så kun gælder udvalgte varer, gør butikkerne ikke opmærksom på. Det gælder om, at få kunderne lokket ind i butikken, så skal de nok købe noget. Og vi falder alle lige lukt i fælden. Hver gang.

Undtagen jeg, jeg skal bare lige hente den der skjorte, og så ikke mere. Jeg lover på min spejderære. Nå ja, og så er der lige gallakjolerne. Jeg skal egentlig ikke bruge dem til noget, men det er jo altså billigt.


10/01/00 © Ugejournalen