Hamsterdansen er over os

www.hamsterdance.com
Her er så den måske mest ubrugelige side på Internettet. Hamsterdance-siden kan umiddelbart ikke bruges til meget, men den er gået hen og blevet kult over hele verden.

KULT: På Internettet findes der nogle få ting, du virkelig kan bruge, og så findes der mange, der er totalt nytteløse. På adressen "www.hamsterdance. com" findes den måske mindst brugbare side overhovedet.

Af TOMMY ANDRESEN

ODENSE: I en tid, hvor musikindustrien for alvor er på nakken af hjemmesider, der distribuerer ulovlige kopier af musik, dukker der en del hjemmekomponeret musik op på nettet. Ofte er det amatører, der ikke kan finde et pladeselskab, og nogle gange er de så håbløse, at folk ikke engang gider høre musikken.

Og så er der dem, der er så dårlige, at de går hen og bliver kult. www.hamsterdance.com er en af den slags sider.

Uinteressant englænder

På de fleste hjemmesider gør indehaveren en dyd ud af, at siden skal se flot ud. Der må gerne være nogle animationer, der er flotte. Der må meget gerne være en slags underlægningsmusik, der tiltrækker folk. Hamstersiden har begge dele. Ikke at animationerne er særligt flotte, og musikken er bestemt ikke tiltrækkende. Alligevel er det lykkedes at tiltrække millioner af mennesker, der hver dag lige stikker snuden ind omkring.

Det startede ganske stille. Engelske Lindsay Atley havde haft et kort kursus i, hvordan en hjemmeside skal bygges op. Men hun havde det problem, at hun ikke havde noget synderligt at putte på siden. Hun overvejede om hun skulle ligge oplysninger om sig selv ud, men var sådan set godt klar over, at det ikke ville interesse nogen.

Derfor valgte hun at lave nogle simple animationer, og brugte sin hamster som forbillede. Samtidig havde hun et lille keyboard af den slags som fætter BR udbyder for en slik, og fik så komponeret en lille musikstump på ni sekunder. Og vupti! En hjemmeside var født.

Tyvagtigte englændere

Først var det alle nørderne fra Lindsays universitet, der kiggede på siden. De havde den stående åben, og lige så stille fangede melodien. Adressen på siden blev sendt videre til nørdernes venner, og derfra spredtes rygtet om siden som ringe i vandet.

For et par måneder siden nåede rygtet nogle smarte studiemusikere, der i en pause lige ville høre den forunderlige og yderst irriterende lydbid fra hamstersiden. Også hos musikerne fangede melodien, den blev siddende i hovederne på dem og var ganske umulig at glemme igen. Og de er jo ikke musikere uden grund.

De tænkte ret hurtigt, at her er der en melodi, der ikke er til at få ud af hovedet igen. Det må da være muligt at få den udgivet. Og det tog dem da heller ikke lang tid, før de fik lagt noget bas og nogle trommer på.

Derfor kan du i skrivende stund godt se frem til en sand landeplage, der allerede hærger i England. Cuba Boys har udgivet "hamsterdance", der har ligget som nummer et på hitlisten, og sikkert er godt på vej til at gøre det samme over resten af Europa.

Copycat

En succes trækker hurtigt kopier med sig. I løbet af den sidste måned tid er der dukket adskillige kopiside op på nettet. I flæng kan nævnes "Cowdance", "Fishydance" og en side, hvor Eric Cartman fra den allestedsnærværende South Park danser og mooner den stakkels netsurfer.

Stakkels Lindsay Atley, der lavede den oprindelig hamsterdance-side. Hun var bare en stakkels studerende, der lige skulle prøve at lave en side for sjov, og endte med en succes hun ikke kunne bruge til noget.

Musikken på hendes hjemmeside var ikke registreret, så derfor får hun ikke en øre af alle de penge, som Cuba Boys tjener hjem på deres single. Heller ikke kopisiderne får hun en klejne fra, og hun sidder i dag tilbage med en viden om, at hendes ide tjener penge hjem til en masse mennesker, bare ikke lige hende selv.


20/12/99 © Ugejournalen