En helt anden verden

Millennium Multimediecafé
Overblik over computerrummet i Millenium Netcaféen.

FEATURE: De unge har smidt sæbekassebilen ud, og den grønne skov danner ikke længere ramme om deres udskejelser. Nu boltrer rigtig mange sig nemlig med computerspil og internetchat på netcaféer over hele landet.

Af ANDERS TYSTRUP
Fotos: ANDERS TYSTRUP

ODENSE: – Lækkert Daywalker!, udbryder en lille mørkhåret fyr, idet han hamrer tre gange på tastaturet.

Skærmen foran fyren ved siden af skifter til en blodrød farve, og André, som den jublende 18-årige fyr hedder, kaster hovedet bagover med et voldsomt jubelskrig.

– Det skal du ikke tage dig af, lyder det fluks fra en anden.

Han hedder Stefan. Han ejer lokalerne og dermed netcaféen Millennium, som ligger på første sal på Vestergade i Odense Centrum.

– Det er meget normalt, beroliger den 22-årige ceféejer, der droppede ud af handelsskolen for et år siden.

Han var ganske enkelt blevet skoletræt. Nu står han så for byens hotteste netcafé med hele 18 computere, der alle er forbundet i et netværk, så man kan spille mod en kammerat eller 17.

– Mig og så et par kammerater fra skolen havde en drøm om at åbne et sted som det her. Og ja - så gjorde jeg noget ud af det. Selvfølgelig med hjælp fra venner og familie, fortæller Stefan.

Pause i baren

Udover at spille bliver netcaféen også brugt til at chatte på internettet. Men det er primært computerspillene Quake og Counter Strike, der drøner henover de store 19-tommer farveskærme.

På den anden side af en glasvæg kan jeg skue baren. Stefan har selv bygget den. Det er også Stefan, der har bestemt, at der skulle være en glasvæg mellem baren og computerrummet. Så kan man følge med i, hvad der sker fra baren, mens man måske holder en lille pause. Men pauser er ret sjældne her på Millennium.

En ung lyshåret fyr sidder i en sofagruppe og kigger håndbold på et fjernsyn på væggen. Han hedder Michel Demant, men kaldes normalt Copy Cat. Det er ikke til at se, hvis han havde undladt at fortælle det, at han har været på netcaféen i 17 timer i træk nu.

– Der er lige kommet det nye Quake 3, beretter han ivrigt idet hans ansigt lyser helt op.

Michel blev danmarksmester i Quake 2 i oktober, og er gået hen og blevet fast inventar på Millennium-caféen.

– Jeg kan tydeligt mærke, hvis jeg ikke har spillet en hel dag. Så kommer jeg meget bagud, at det tager nogle timer for mig at blive lige så god igen, fortæller den 20-årige computerspilsfreak.

Han nåede kun halvvejs gennem handelsskolen, inden han droppede ud. Det var for kedeligt. Nu går han og venter på at komme til jobsamtale som mobiltelefonsælger.

– Det er ved at stå lidt sløjt til med pengene. Helt gratis er det jo ikke at spille her hos Millennium, siger den unge Michel, der hellere vil bruge tid og penge på at spille computer frem for at gå i byen med vennerne.

Millennium Multimediecafé
Aktivitet og stor koncentration under dysterne i Quake og Counter Strike. Her sidder "Day Walker" og kæmper mod andre unge på netcaféen i spillet Quake 3.

– De fleste af mine venner har jeg alligevel også fået her på netcaféen, tilføjer han.

Sergentskolen kalder

Den triumferende fyr fra før, André, er imellemtiden kommet hen til baren. Han har ligesom Michel heller ikke noget arbejde. Dog ved han, at han skal begynde på sergentskolen i Sønderborg til februar.

– Det bliver fedt nok, men samtidig bliver det også ret hårdt at skulle undvære computerspil i hverdagen, sukker han.

Han begyndte at komme på Millennium for et halvt år siden på et tidspunkt, hvor han spillede ishockey på højt plan, og hvor han ikke havde den mindste forstand på computerspil. Ishockeyen blev lagt på hylden, og André fik mere og mere forstand på og øvelse i computerspil.

– Nu hjælper jeg også lidt til her på Millennium engang imellem. Og så får jeg lov til at spille ligeså længe, jeg har lyst til på computerne helt gratis, fortæller André.

– Om jeg er en nørd, udbryder han efter mit direkte spørgsmål.

– Nej, det vil jeg ikke sige. Jeg er nok bare en hardcore computerspiller, tilføjer han.

Unge studerende

Stefan forklarer, at dem, der kommer på Millennium, typisk er mellem 12 og 30 år. Og så er langt de fleste også studerende. Både fra folkeskolen, gymnasiet og fra videregående uddannelser.

– Men det er næsten kun drenge, der kommer her. Omkring 95% af kunderne er hankøn. Når en pige en sjælden gang har forvildet sig herind, bruger de mest tid på at chatte, mens drengene spiller over netværket.

Afreagerer foran skærmen

Mange stiller ofte spørgsmålet, om det ikke er farligt for netcafé-gængerne at sidde på deres flade i utallige timer og spille. Men det siger de tre computerspilfreaks enstemmigt nej til.

– I stedet for at gå ned på gaden og slå folk ned og sådan, så kan folk få afreageret foran skærmen. Det er da positivt, mener Stefan, der fremhæver det sociale fællesskab meget.

– Det er meget vigtigt, at alle føler sig velkomne, forklarer han.

– Og det er ikke en selvfølge, fortsætter Michel, der blandt andet har valgt Millennium på grund af stedets venlige personer og imødekommende stil.

– Jeg prøvede en anden netcafé i Odense, men det var slet ikke på højde med her. Og så var de slet ikke kundevenlige. Det var i det hele taget en meget lukket kreds, beretter Michel videre.

Hans største drøm er at åbne sine egen netcafé om ikke alt for længe. Det skal helst være sammen med André.

Cybernavn: Copy Cat

Michel, måske bedre kendt som Copy Cat, har opnået en helt speciel status gennem sit danmarksmesterskab.

– Det er rigtig fedt. Folk har respekt, og det er sjovt at være eftertragtet, fortæller den kun 20-årige og meget generte fyr.

Han er genert i virkeligheden, men ligeså snart han er "på", så er han en helt anden. Visse folk kommer faktisk fra andre dele af Danmark for at se Michel spille Quake 2.

– Han er blevet et rigtig trækplaster, som vi jo selvfølgelig lever lidt højt på. Og så får han så også lidt rabatter, når han spiller, fortæller ejeren af Millennium, Stefan.

Han tror, at udviklingen inden for netcafé-branchen vil fortsætte voldsomt. Der vil ifølge Stefan også være flere og flere mennesker, der får øjnene op for denne relativt nye underholdning.

– I stedet for at tage ud og bowle, kan man jo tage en tur på netcafé, hvor man nærmest er garanteret fuld fart og masser af sjov, lokker Stefan.

– Man skal bare lige huske på, at der er andet i verden end computerspil. Det var der een, der ikke tænkte på, så der forlod kæresten ham, fordi han brugte for lang tid på at spille på netcaféer. Det sker aldrig for mig, smiler Michel skævt, inden han påny sætter sig hen foran computeren og forsvinder ind i en helt anden verden i cyberspace.

Væk fra virkeligheden.


20/12/99 © Ugejournalen