Årets pseudobegivenhed

ÅR 2000-KLUMMEN: Vi står på den yderste rand af et nyt årtusind. Tilbageblikkene, sammenfatningerne og profetierne vil ingen ende tage. Nedtællingen til den 31 december 1999 kl. 23:59:59 er for alvor begyndt.

Af NETE KAMPER

Der er ingen vej udenom: Milleniumhysteriet topper i disse dage, og man kan ligeså godt først som sidst springe på karrusellen, der i sindssyg fart sprøjter dommedagsprofetier, massehysteri og enorme forventninger ud til højre og venstre.

Men hvad er det egentlig, der er så fantastisk og epokegørende? Taget i betragtning, at der først er gået 2000 år næste nytårsaften, kunne det godt på visse kynikere virke en anelse latterligt, at en hel verden markerer et nyt årtusinde her efter kun 1999 år.

Ikke desto mindre venter verden på at gå amok, når klokken den 31. december bimler midnat hen over den ganske klode. På trods af at visse kulturer opererer med helt andre tidsregninger end den kristne, så rokker det ikke for alvor ved forventningerne til nytårsaften 1999.

Hvor blev julen af?

Alting skal være større, bedre, finere og vildere. Nytårstorsken er skrottet til fordel for sushi-ud-af-huset fra trend-restauranten i indre by, champagnen bobler i dyre sprøjt og synet af nattens heftige fyrværkeri skal helst nydes fra tagterassen med udsigt over søerne i København.

Hvis man da ikke lige har valgt at danse salsa i Caribien eller stå på ski i Val Thorens.

Alle vegne fra bliver der dryppet petroleum på millenium-bålet. Hvor man end vender sit blik, mødes det af gyseligt glimtende År 2000-ikoner. I guld, sølv og lyserødt plys hænger disse afskyelige kreationer i udstillingsvinduer, der i forvejen er proppet med nisser, flettede hjerter og plastikgran.

Den hyggelige juleaften skrider i svinget og må vige pladsen for det forestående nytårsbrag. Hvor blev den af - julen? Den er nærmest allerede overstået og overgået af pseudobegivenheden: nytårsaften 1999. Jesus tabte slaget.

Druknet i dumhed og ulyst

Er vi fanget i en turbine, der prædiker tid, fart og tempo - guld, glimmer og gigantfest? Hvad med en smule rolig eftertanke, visionært fremsyn, nye traditioner og ting, der tages op til revision.

Er vi druknet i dumme nytårshatte og en decideret ulyst til at se indad, som det vel ét eller andet sted er sundt at gøre i forbindelse med et årsskifte.

Det er måske svært at rumme tanken om et helt årtusinde, der skiftes ud med et nyt. Måske skal man bare hoppe ud i det bølgende hav af Christian Dior-kjoler, Hugo Boss-habitter, Dom Perignon-champagne og østers fra Atlanterhavet.

Droppe debatten om fortidens brister og fremtidens værdier - og bare feste igennem. Det er vel i sidste ende det, det handler om.

Det nye årtusinde skal fejres, om det så er det rigtige eller ej - ellers gør vi det bare om til næste år!

Rigtig godt nytår! Og også glædelig jul, hvis nogen ellers husker den...


20/12/99 © Ugejournalen