Nytåret og din gamle computer

ÅR 2000: Gu' er vi trætte af at høre om det. Men uanset om lyset går ud, eller vi får et fly i panden, vil nogle studerende blive ramt af år 2000 problemet: Det er nemlig dem, der er fattige nok til at bruge gamle hjemmecomputere. En 486'er kan muligvis gå årtusind-kold, når den pludselig tror, klokken er 00:01 år 1900.

Af JAKOB MOLL

ODENSE: Studerende er periodevis nogle forpjuskede stakler. En del må til januar nøjes med at drømme om pisterne i Val et-eller-andet-smart. Et nyt årtusinde, og de arme unge menneskers første og muligvis eneste tanke er: Eksamen.

Samtidig er det vist nok kun studerende, der spises af med en effektiv timeløn omkring de syv kroner. Derfor sidder mange af januarstaklerne med sammenknebne øjne foran deres forældres aflagte 14-tommers møgskærm. Skærmens makker er givetvis en processor, der tæsker præcis lige så meget af sted som 'Hvornår Var Det Nu Det Var', og som Braun dagen i dag ikke engang ville proppe ind en kaffemaskine.

Hvis det lyder som dig og din computer, skal du passe på, at I oven i eksamenspresset ikke får endnu et spark i rumpetten. År 2000 problemer rammer nemlig primært programmer og computere, der er mere end tre år gamle - og hvis der i dette øjeblik tændes op under en støvet 486'ere, er det sgu' nok en studerende, der har fingeren på knappen.

Hvad med min Pentium 100?

For det første er problemet ikke værre, end at det i langt de fleste tilfælde højst vil være en irritation på Fætter BR-niveau. Intet eksplosionsdrøn fra kollegieværelset efter Magrethes peptalk.

Der er tre forskellige steder, din computer kan blive forvirret: Hardwaren, dine programmer og dine dokumenter.

Det mest alvorlige er selvfølgelig hardwaren. En PC har et indbygget styresystem, der også holder øje med klokken. I nogle gamle systemer, der kun bruger to cifre til at markere datoen, er 00 en slags "fejlkode", og computeren kan gå i sort.

Det er kun aktuelt i computere, der er købt før 1997. Det kan være svært at huske, men hvis din computer for eksempel er en Pentium 160 eller en Pentium Pro, er der nok ingen fare for hardwareproblemer.

Programmer reagerer forskelligt, og man kan ikke sige noget generelt om hvordan. Word 5.0 kan for eksempel få computeren til at fryse, når man åbner en fil, der er gemt efter nytår. Generelt rammer problemerne de programmer hvor datoen er relevant. Det kan det for eksempel være i database- eller emailprogrammer.

Dine dokumenter bør du under alle omstændigheder tage sikkerhedskopi af - så går det aldrig helt galt. Det er ikke til at forudsige, hvor rundt på gulvet ældre systemer bliver, når datoerne forvirrer.

Hvad gør jeg?

Det kræver ikke meget arbejde at sikre sig mod en eventuel eksamenskatastrofe.

  • Alle hardwareproducenter tager forbrugernes årtusind-bøvl meget alvorligt. Hvis der står Compaq på din computer, kan du gå ind på deres hjemmeside (www.compaq) og finde en profil af præcis din grå kasse, og om du skal gøre noget ved den.
  • På steder som www.microsoft.com kan du downloade små filer, der reparerer programfejl - Også i Windows 95 (der dog kun har småproblemer med datofunktionen). Det bør du gøre med alle programmer du bruger, og som ikke er helt nye.

Og hellere gøre det nu, end når eksamensopgaven ligger på skrivebordet. Derfor kan du overveje at tage affære med det samme:

  • Test dit gamle vrag inden januar. Sæt tiden frem til fem minutter før nytår, sluk computeren, vent ti minutter, og tænd den igen.
  • 1999 var et godt år med en rar sommer. Sæt uret tilbage og tag det om igen (der kan stadig være bøvl med for eksempel dit email-program).
  • Skip eksamen og tag din computer med på skiferie.

Det skal nævnes at alle apparater med datofunktion kan få problemer. Specielt videomaskiner med mere en ti år på bagen kan blive årtusind-forvirret. Læs mere på det offentliges år 2000 hjemmeside: www.2000parat.dk.


20/12/99 © Ugejournalen