Han kom, han så, og han blev

Carl Nielsen Kollegiet
Carl Nielsen Kollegiet er malet i festlige firserfarver, som et forsøg på at pifte stedet lidt op. Et forsøg der blandt hovedparten af beboerne er mislykket.

KOLLEGIESERIE #9: Man behøver ikke spille violin for at komme i betragtning til en lejlighed på Carl Nielsens Kollegiet. Og alligevel har kollegiet en lang venteliste, for når man først bor der, flytter man ikke lige med det samme.

Af DORTE LIND
Foto: Venligst lånt af RIU-Fyn

HJALLELSE: Det kegleformede kalenderlys på sofabordet af fyr har travlt. Det er den 17. december, men kalenderlyset er kun nået til den 14. december. Lars Raae Olesen har også travlt. Fra sin et-værelses lejlighed på Carl Nielsen Kollegiet er han igang med sit speciale, som skal kortlægge Grønlands nyere medicinhistorie.

Langt ude

Og selvom der ikke er lige så langt til Carl Nielsen Kollegiet som til Grønland, ligger det alligevel et stykke ude af byen. Nærmere betegnet Hjallelse.

– Dem, der ikke bor herude, synes, det er langt ude, fortæller Lars Raae, der også er formand for kollegiets beboerbestyrelse.

Han indrømmer, at der godt kan være langt ind til byen, men påpeger samtidig, at turen til universitetet klares hurtigt via et stisystem.

Kollegiet består af flere huse, der indeholder både ét- og to-værelses lejligheder. De er alle selvstændige boliger med eget køkken og bad. Lejlighederne med to værelser er kun til par.

Fællesbar sat igang i fællesskab

Boformen ligger ikke umiddelbart op til fællesskab, men et initiativ til fællesbar har for alvor sat gang i det sociale liv. Overskuddet fra baren går direkte til julefrokostkassen. Derudover har kollegiet holdt flere temafester.

– Der er selvfølgelig altid dem, der holder sig for sig selv, fortæller Lars Raae.

– Men sætter man noget i værk, kan man være sikker på, at der kommer folk.

Stille og roligt

Man behøver ikke at spille violin, og alligevel er det ikke helt let at komme ind på Carl Nielsen Kollegiet.

– Folk bor her i lang tid, forklarer Lars Raae, som selv har boet på kollgeiet i fem år.

Mange af beboerne har studeret i flere år, og aldersgennemsnittet er en del over 20 år.

– Det er ikke det hele, der er party-uartig, men her er hyggeligt. Her bor nogle rare mennesker, fortæller Lars.

Han påskønner, at der er stille og roligt på kollegiet, især op til eksaminen.

– Det er meget vigtigt for mig, at der er ro på kollegiet, og vi tager klager om støj meget alvorligt. Specielt på dette tidspunkt vi har nu. Tre advarsler "and you are toasted". Eller "out of here like a rat out of an aquaduct", udbryder kollegieformanden.

Men hidtil har støj og larm ikke været noget problem, og det lader da også til, at Lars og hans naboer stadig kan tale sammen. Om ikke andet så over nettet, hvor man kan chatte med hinanden ubegrænset for 35 kroner om måneden.

FAKTA OM KOLLEGIET
Byggeår: 1987
Antal beboere: 48
Værelsesstørrelse 23,5 m2 / 47 m2
Husleje 1561,50 eller 3082 kroner om måneden
Lejligheder 36 (24 ét værelses og 12 to-værelses)
Internet ubegrænset adgang for 35 kroner om måneden pr. beboer
Faciliteter Fælleshus med vaskeri, bordtennis, dart og køkkenfaciliteter
Web-adresse cn.kollegienet.dk
Minutter til uni./tekn. 12 min./5 min.


20/12/99 © Ugejournalen