Hysteriet hersker

ÅR 2000: Verden venter i spænding på årets store brag - og så er der alle dem, der er fuldstændig ligeglade. Ugejournalen har talt med tre piger i henholdsvis Kolding, Odense og København om deres forventninger til nytårsaften år 2000.

Af NETE KAMPER

– Der står jo 2000 på alt! Selv på din nytårskjole kan du få trykt de magiske tal. I Inspiration har de simpelthen en hel afdeling med År 2000-bordopdækning. Det er jo for vildt, siger 24-årige Iben Hansen hovedrystende.

Hun er 3. års nordiskstuderende på SDU, Odense Universitet, og træt af advarsler om computere, der går amok, fly, der falder ned og en klode, der koger af forventning til det magiske årtusindskifte.

– Jeg bliver tit skuffet over nytårsaften. I år har jeg valgt at nedtone mine forventninger og gå mere op i hyggen.

Nytåret nedtones

Iben træder ind i år 2000 i et sommerhus i Nordjylland i selskab med blandt andre sin kæreste og sin lillesøster.

– Vi prøver at undgå den store gå-i-byen-ting, derfor holder vi nytår på landet. Vi mødes dagen før og bliver sammen indtil den 2. januar. Måske gør vi selve aftenen en smule mere højtidelig, men ellers skal den overhovedet ikke blæses op.

I Kolding slutter 23-årige Tine Halgrener Toft sig til de nedtonede fynske forventninger.

– Min far fylder 49 år nytårsaften, så jeg skal være hjemme i familiens skød, og det glæder jeg mig til, siger Tine, der læser designmanagement i sin fødeby.

Delt i to

– Jeg tager videre til en fest hos en god veninde senere, hvor det helt store show er kørt i stilling. Det koster 1000 kroner at deltage, men så står menuen også på østers, dyr champagne og hvad dertil hører.

Tine dukker dog først op til fest hos vennerne, når fadene er slikket, flaskerne med Dom Perignon kørt i stilling og midnatstimen nærmer sig. Hun har ikke noget imod at dele sin aften i to:

– Jeg tror, at man skal lade være med at blæse alt dette med År 2000 op til noget vildt, så bliver man bare skuffet. Jeg har sgu heller ikke råd til det på min SU, griner hun.

Bedre mad og større raketter

Fra Kolding til København skifter billedet. Karen Plenge bor på Vesterbro, læser sociologi på første år og har tænkt meget over, hvordan årskiftet markeres bedst.

– Sidste år var jeg tjener på Oslobåden nytårsaften, men det kunne jeg aldrig finde på at gøre igen, fortæller den 23-årige Karen.

Hun overvejede at tilbringe den 31. december hos sin søster i Hobro, men valgte festen på Nørrebro, hvor alle vennerne samles.

– Det er vigtigt at tænke over, hvem man har lyst til at være sammen med. Selvfølgelig kan man sige, at det at gå ind i et nyt årtusinde ikke er noget specielt, men jeg synes alligevel, at jeg har gjort mig flere overvejelser, end jeg plejer, siger Karen og understreger:

– Nytårsaften i år skal være mere mindeværdig end de andre aftener. Bedre mad, bedre vine, pænere tøj og større raketter!

Iben, Tine og Karen fortæller i det nye år, om deres forskellige forventninger til nytårsaften blev indfriet: Læs næste nummer af Ugejournalen den 3. januar 2000.


20/12/99 © Ugejournalen