George Michæl ser tilbage

ANMELDELSE: Det er kun et år siden, der sidst var et nyt album fra George Michæl, men nu er han klar med et nyt: Songs from the last century ligger i butikkerne fra den 6. december.

Af TOMMY ANDRESEN

ODENSE: Geroge Michæl har aldrig arbejdet hurtigt. Der kan sagtens gå tre-fire år mellem hvert album, men denne gang er det blevet anderledes. Kun et år efter succesen med opsamlingsalbummet "Ladies and Gentlemen - The best of George Michael", udsender den engelske sanger et nyt album.

Helt egen smag

"Songs from the last century", er titlen på den nye plade, kommercielt godt tænkt, nu hvor vi nærmer os nytår. men ellers virker pladen ikke som om, den er lavet med økonomiske bagtanker. Der er 11 sange på albummet, alle som en er det coverversioner af gamle numre. og så er det nok, at mange tænker: Det er garanteret alle de store hits, som vi alle husker fra de seneste 10-15 år, eller så er det egne hits i ny indpakning.

Men nej, hverken eller. det er et udvalgt af numre, som George michæl har udvalgt efter sin helt egen smag. og hvis du kender de fleste numre i forvejen, har du et utroligt godt kendslab til musik.

Cafemusik

Det George Michæl har begået her, er et cafealbum. Forstået på den måde, at de fleste cafeer i Europa vil spille albummet fra ende til anden, uden at ret mange gæster vil klage over musikken. Et cafealbum er i øvrigt ikke at forveksle med elevatormusik, forskellen er himmelvid.

De nyeste numre er Police' "Roxanne" og U2/Pavarottis "miss Sarajevo", ellers er det gamle musical- og filmnumre, der bliver genfortolket af en særdeles veloplagt George Michæl. Musikstilen er jazzet og dejlig afslappende.

Der er ingen rigtigt oplagte dansehits imellem, måske lige bortset fra Nina Simones "My baby just cares for me", der med sine 1,43 minutter næppe kan nå at fylde et dansegulv. Det er nærmere et album, der vil blive spillet på de hyggelige hjemmeaftner, hvor der skal kræses om kæresten.

Fantastisk stemme

På "Songs from the last century" leverer George Michæl den vel nok bedste vokal nogensinde. Sjældent har han sunget så flot som på dette album, og der er slet ingen tvivl om, at samarbejdet med Phil Ramone, der er co-producer på albummet, har gjort Michæl godt. Der er lige nøjagtigt den rigtige jazzstemning over numrene, som der er over hele albummet, og det gør det absolut lytteværdigt.

Fans af George Michæl kan naturligvis glæde sig over, at der allerede nu er et nyt album. Men ellers må de som sædvanligt finde sig i stjernens særheder. I flere uger har det været muligt at høre hans fortolknig af Roxanne på radioen, men nummeret kommer ikke foreløbigt som en single.

Og for at gøre ondt værre, er der ovenikøbet blevet lavet en musikvideo, der har premiere på MTV i indeværende uge. Eksperter gætter på en singleudgivelse i Januar, og gættet lyder på "Miss Sarajevo". Men det er stadig bare et gæt. Desuden har George Michæl heller ikke lyst til at medvirke i nogen form for reklame for pladen.

Han har hevet de gamle ideer ud af skabet om, at musikken skal stå for sig selv, og ikke fortolkes af sangeren. Ham om det. Heldigvis kan vi andre nyde "Songs from the last century", der er i butikkerne fra mandag den 6. december.


29/11/99 © Ugejournalen