Kollegiets grumme fremtid

Folketinget
Det er herinde i Folketinget på Christiansborg, at Boligminister Jytte Andersen vil forsøge at trumfe igennem, at afskaffe huslejestøtten til ungdomsboliger.

BOLIG: Boligministeren vil sløjfe huslejestøtten til ungdomsboliger. Langeliniekollegiets beboere er de studerende i landet, der bliver hårdest ramt på SU'en, hvis ministeren får sit lovforslag gennem Folketinget.

Af JAKOB MOLL
Foto: ANDERS TYSTRUP

ODENSE: En huslejestigning på 659 kroner om måneden. Sådan er udsigten for beboerne på Langeliniekollegiet, hvis boligminister Jytte Andersen får gennemført et lovforslag, der fjerner huslejetilskuddet til ungdomsboliger.

Hvis stramningen går igennem Folketinget, vil Langeliniekollegiets 21 beboere blive hårdest ramt af de godt 16.000 unge, der i dag får tilskud til deres ungdomsbolig. De nuværende beboere kan imidlertid glæde sig over, at de i starten kun skal af med 145 kroner ekstra om måneden, hvis de nye regler som ventet træder i kraft den første august til næste år. Det beløb stiger så til en 659 kroner over en periode på otte år.

Til den tid skulle Else Marie Andreassen gerne være færdig med sine spanskstudier. Men den 27-årige Langelinianer mener selv, at hun ville se sig om efter en ny bolig, hvis det var hendes SU, det gik ud over.

– Jeg ville enten være nødt til at tage lån eller få mig et job, udover det jeg allerede har. På længere sigt ville jeg helt sikkert se mig om efter en ny bolig, forklarer Else Marie.

Svingdørseffekten

Else Maries 37 m2 på den attraktive adresse ved åen koster hende i dag 1750 kroner inklusive alt undtagen telefonabonnement. Hendes husleje ville uden boligstøtte højst sandsynlig snige til omkring 2500 kroner. Boligministeriet skriver på deres hjemmeside, at de fleste boliger i den prisklasse er "flerrumsboliger", og at man derfor tit vil være flere om huslejen.

Men Else Maries lejlighed, der er en af kollegiets mellemstore, egner sig efter hendes bedste overbevisning ikke til to mennesker. Kun to af kollegiets 21 lejligheder har separate, store værelser, og det er også de eneste, hvor der bor mere end én.

På nuværende tidspunkt er der så vidt Else Marie ved omkring et års ventetid på Langeliniekollegiet, men hun er sikker på at stedet vil "falde sammen om ørene på dem" hvis huslejen bliver så høj.

– Folk ender med at flyve ind og ud, og så er der ingen, der vil tage del i det praktiske, siger hun og forklarer, at kollegianerne på Langelinie selv styrer huset til daglig.

Administratoren ser de så godt som aldrig.

Ældreboliger i stedet

Boligministeriet vil bruge de sparede kroner på at bygge nye andelsboliger. I forklaringen til lovforslaget står der, at det især bliver boliger til ældre. Lovforslaget er blandt andet blevet mødt af kritik fra Boligselskabernes Landsforening og Ungdomsboligrådet.

Udover beboerne på Langeliniekollegiet er der ikke mange studerende i Odense blandt de 16.121 studerende, der bliver ramt hvis ungdomsboligstøtten bortfalder. Pjentedamskollegiet og Teknisk Kollegium vil få en stigning på henholdsvis 157 og 39 kroner om måneden.

Læs boligministerens lovforslag på www.bm.dk.


29/11/99 © Ugejournalen