|
Rasmus Rask er langt ude
KOLLEGIESERIE #6: Det går under betegnelsen "kollegium", men i virkeligheden er Rasmus Rask en lille by med en masse mærkelige mennesker.
Af HELLE VINCENTZ JØRGENSEN
BOLBRO: Nu må jeg sgu’ da snart være der. Ønsket dukker op mange gange på vej til Rasmus Rask-kollegiet, men det går ikke i opfyldelse, før man når Bolbro - og over Bolbrobakke. Det første, der springer i øjnene, er, at Rasmus Rask-kollegiet ikke er et kollegium. Det er en by! Et- og toetagers blokke så langt øjet rækker, børn der spiller bold, møntvaskeri og en endeløs række af parkeringspladser. Selv et supermarked med friskbagt morgenbrød har Rasmus Rask’erne fået med i lejen. Skråt over for supermarkedet, ligger Rådskontoret, hvor kollegianerne kan låne værktøj, leje lokaler og stille dumme spørgsmål hver dag mellem klokken 17 og 19. Denne eftermiddag vogter tre drenge kontoret - med et lyssværd af grøn plastic. Der er dog ikke flere fjender, som skal nedkæmpes, end at de tre stjernekrigs-musketerer har tid til at opstille en top 3 over de gode ting ved Rasmus Rask:
1) Afstanden til byen (forstå det hvem der kan). Jeg synes for eksempel, at det er sjovt at lege med lyssværd, og det er måske ikke en interesse, som deles af 90 procent af befolkningen, men jeg har fundet nogle her på kollegiet, fortæller 27-årige Jacob Poehlsgaard, som læser molekylær-biologi på universitetet og har boet på Rasmus Rask i seks år. Bolbrobakke og baren Listen over de tre værste ting ved kollegiet er næsten en gentagelse af den gode liste. For det første - at det er så stort. For som Jacob Poehlsgaard så logisk forklarer: Når der bor så mange, så er der selvfølgelig også endnu flere dumme mennesker imellem. Næste punkt på den sorte liste er afstanden til universitetet, selv om der går busser lige forbi kollegiet, og til sidst, og med stor enighed på Rådskontoret, bliver Bolbrobakke stemt hjem. Når man så har besteget Bolbrobakke, og er nået frem til minibyen Rasmus Rask, kan man godt trænge til en øl, og det er "Beværtningen" bar for at klare. "Beværtningen" er kollegiets bar, som holder åbent hele ugen, men lokalet bliver ikke kun brugt til primitiv øldrikning. I dag mandag den 29. november er der for eksempel juletræsfest med gløgg og tre æbleskiver til en tier, og den 1. december holder kulturgruppen quizaften. Så mangler man noget at slå tiden op til jul ihjel med, er der nok af tilbud. Noget for alle Er du ikke quiz-typen, og hører dine interesser ikke under kategorien "lyssværd", så fortvivl ikke. I supermarkedet - som "har åbent når du har fri" - kan man for eksempel nuppe en videofilm - eller én af de 21 kasser Vestfyn-øl - med hjem. Eller du kan tage en surftur på nettet, for Rasmus Rask er nemlig tilmeldt kollegienettet, hvilket giver gratis internet-adgang. Med en udskiftning på 50% er Rasmus Rask dét sted, ansøgere hos RIU-Fyn først får tilbudt bolig, så der skulle være god chance for at få fat i ét af de 27 år gamle kombinerede-værelser eller lejligheder, hvor priserne ligger fra omkring de 1400 kroner og opefter. "Kombineret værelse" betyder, at man skal kun dele køkken og bad med én nabo. Èn af de netop "anbragte" er 19-årige Anthi Hansen, som går på den internationale Handelsskole. Hun har boet på Rasmus Rask i tre måneder og er glad for det. Det er hyggeligt. Det er ligesom en lille by for sig selv herude, og jeg tror, at det er meget socialt. Altså jeg har ikke selv været så meget med, men alle folk smiler i hvert fald venligt til mig. Ergo - er du til venlige smil, små byer, beværtninger eller Bolbrobakke, så er Rasmus Rask "byen" for dig. Er du ikke, så gør det ikke så meget, for på Rasmus Rask vil der altid være nogle andre, der er ligeså mærkelige som dig!
|
29/11/99 © Ugejournalen |
|