Gode råd er dyre i december

Juletræet på Flakhaven
Juletræet på Flakhaven blev tændt fredag i sidste uge og er en af få gratis glæder for en studerende i Odense.

STUDIEØKONOMI: Ugejournalen undrer sig i denne tid over, hvor julesneen falder hvid, og om den økonomiske ruin er uundgåelig. Hvorfor er der aldrig nogen, der har overvejet at forære de studerende en SU-julebonus?

Af NETE KAMPER
Foto: ANDERS TYSTRUP

ODENSE: Du kender det sikkert. Der er mindre end en måned til jul, og din gennemhævede konto skriger allerede på nåde. Lange forelæsninger, din influenzalignende forkølelse samt en fatal økonomi umuliggør fuldstændig ethvert tilløb til decemberhygge.

Tænk, hvis det kunne lade sig gøre at få hævet julemånedens SU-ydelse med øjeblikkelig virkning. Et lille hurtigt greb i statskassen ville sikkert kunne fixe det. Ugejournalen besluttede sig for at gøre forsøget.

Uden julestemning

I Undervisningsministeriet var de imidlertid ikke i julestemning, men derimod til finanslovsforhandlinger. Ifølge Michael Pedersen i presseafdelingen var der ikke meget at komme efter. Han syntes i øvrigt også, at SU´en er høj nok i forvejen.

– Og så får man jo penge til nytår inden selve festen, pointerede den venlige mand, som imidlertid godt kunne se problematikken.

– Selvfølgelig opfordrer vi ikke til gældsættelse, men det har nu heller aldrig været meningen, at de studerende skal klare sig på en SU, forklarede Michael Pedersen.

– Man kan jo få sig et job eller forsøge at spare lidt. Det kunne også være en idé at gå på loppemarked eller simpelthen lave sine julegaver selv.

Dén opfordring er hermed givet videre i sikker forvisning om, at lillebror bliver henrykt for en skåret underkop fra Mågestellet.

Flere penge til de studerende

I SU-styrelsen herskede der en mere umiddelbar imødekommenhed og forståelse for de studerendes økonomiske decemberkvaler. Man var ligefrem stor i slaget:

– Vi er jo alle spændt hårdere for her i julemåneden, men nogle selvfølgelig mere end andre. Hvis det stod til mig, kunne de studerende da godt få nogle tusinde kroner den 15. januar som et lille plaster på såret, smågrinede Informationschef, Jens Christian Klaksvig, som dog synes, at det var en bedre idé, hvis han selv blev tildelt en julebonus.

Informationschefen henviste også stolt til Styrelsens hjemmeside, hvor mesterkokken Søren Gericke har sammensat en stribe billige og ernæringsrigtige opskrifter, der er konstrueret, så de passer til enhver SU-modtagers pengepung.

Her kan man finde opskrifter som sild i fad, kåldolmer med kinakål samt fiskesuppe. Alle velegnede til servering ved enhver julekomsammen i december.

Vær god ved hinanden

Julens godhed og overskudsfølelse hersker altså tildels i de danske ministerier og styrelser. Men der kom ikke konkrete kroner på bordet som håbet. Bag velmenende ord og overfladisk forståelse ligger åbentbart ingen nævneværdig substans.

Vi må indse, at vi er alene på den synkende pram og fælles om den økonomiske ruin. Så husk: vær ekstra gode ved hinanden i denne håbløse juletid.


29/11/99 © Ugejournalen