Svømmehal uden vand

Svømmehallen uden vand
Jan Stripp benytter muligheden for at få fjernet rustpletter fra bunden af det 1050m2 store bassin.

VANDMANGEL: En teknisk fejl på broen, der deler universitets- svømmehallens bassin op i to, er skyld i, at bassinet har måttet lukke i over en uge og tømmes for vand for at få udbedret fejlen. Men så er der jo rig mulighed for en grundig hovedrengøring.

Af ANDERS TYSTRUP
Foto: ANDERS TYSTRUP

CAMPUS: Det er ikke normalt at vade rundt med tøj på i et svømmebassin på 3,80 meters dybde. Men ikke destomindre var det lige præcis, hvad Deres Udsendte gjorde fredag i sidste uge. Og dét endda uden at blive det mindste våd.

Men hvordan kan det nu lade sig gøre? Forklaringen er såre simpel. For på grund af en utæt pakning og en revne i et hydraulisk stempel i sænkebroen, der deler bassinet i universitetets svømmehal i to, var personalet nødt til at tømme det enormt store konkurrencebassin fuldstændig for vand. En meget sjælden begivenhed.

2,4 millioner liter vand

Og det er nu heller ikke bare lige noget, man gør. For det første rummer bassinet til daglig hele 2,4 millioner liter vand, hvilket man ikke lukker ud i afløbet uden en tilladelse fra kommunens miljøforvaltning.

Det tager omkring to dage før alt vandet er lukket ud. Grunden til at det tager så lang tid er, at vandet skaber et voldsomt stort tryk på fliserne, og fjerner man vandet hurtigt, vil det medføre en slags "sugeeffekt", der i værste fald kan suge fliserne ud fra væggen og gulvet.

Når bassinet skal fyldes op igen, går det en del stærkere. Vandtrykket er stadig ligeså stort, men denne gang presser vandet jo ned på fliserne, hvilket ikke gør nogen skade.

Ekspertvisit og hovedrengøring

To eksperter i hydraulik lagde vejen forbi universitetssvømmehallen, da man havde fået tømt bassinet. De kunne hurtigt konstatere problemet med en utæt pakning og et revnet stempel og løste det med det samme.

Imellemtiden benytter personalet sig af, at det nu er muligt at få gjort rigtig seriøst hovedrent i bassinet. Næsten hver enkelt flise bliver pudset og plejet. Og der er virkelig mange fliser. Deres Udsendte kunne ikke overskue at tælle dem alle, men med et gulvareal på 1050 m2 har personalet altså fået sin sag for.

Lukningen af den populære svømmehal har ramt virkelig mange. Folkeskoler, universitetet, seminariet, sportsklubber og så selvfølgelig offentligheden går altså forgæves i skrivende stund.

– Det drejer sig om cirka 1500 mennesker om dagen. Jeg har det rigtig dårligt med, at vi er nødt til at holde lukket, fortæller Jan Stripp, der har været ansat i svømmehallen siden den åbnede i 1980.

Vand påny

Fredag aften i den forgangne uge begyndte man at fylde vand i bassinet igen. Hver tredje time herefter tager man så vandprøver for at følge udviklingen med vandet. Det skal klorbehandles og have den rette temperatur.

Den tekniske serviceleder, Albert Hall, regner med, at man fra onsdag i denne uge kan slå dørene op igen til hallen, så alle kan benytte sig af Odenses største svømmehal. Og det endda med en sænkebro, der virker.

FAKTA OM SVØMMEHALLEN
Bassinets mål: 50x21 meter, 3,80 meter (dybe ende), 1,80 meter (lave ende)
Rumfang: 2.400.000 liter vand
Andet: Alt vandet filtreres seks gange i døgnet


22/11/99 © Ugejournalen