Samme universitet, to verdener

Uddannelsesdagen
Arnd Baurichter viser 12 gymnasieelever hvordan et fysiklaboratorie ser ud på Odense Universitet.

U-DAG: Uddannelsesdagen trak tirsdag tusindvis af gymnasieelever til Odense Universitet, hvor gæsterne kunne prøvesmage den fynske sort af kundskabens æble. Ugejournalens udsendte besøgte to vidt forskellige forsøg på at markedsføre to universitets- uddannelser.

Af JAKOB MOLL
Foto: JAKOB MOLL

CAMPUS: Holger Bech Nielsen smiler fjoget og spjætter med benene, så de lange stænger dingler næsten op til ørene. Danmarks gale videnskabsmand nr. ét er også underholdende som sprællemand. Det er Paulo Sibani, der har fat i Holgers sprællesnor.

– Aah, I kender vel denne herre, griner han til de tolv gymnasieelever, der halser efter den italiensk-fødte fysiker. De når ikke at svare, før han vender rundt og farer videre på sin tour i Fysisk Instituts lokaler på Odense Universitet.

Fysikerne holdt tirsdag åbent hus sammen med resten af universitet. Over 2500 elever havde tilmeldt sig, og de kunne vælge to fag hver. Èt om formiddagen og ét om eftermiddagen. 42 elever ville se nærmere på Fysisk Institut, og man fornemmede, at underviserne gerne ville se enden på nogle fordomme.

Fysik: 158 pladser - 123 ansøgere

– Alle uddannelser får en pose penge af universitet, som de må bruge som de vil. På Institut for Fysik vælger vi at bruge pengene på at sende de studerende på seminarer ude i verden, fortæller en storsmilende Paolo til de 12 gymnasieelever, han har ansvaret for.

45-årige Paolo ligner alt andet end en fysiker. Hans kulsorte skæg matcher hans åbne lædervest, og hans accent lyder mere af cirkusdirektør end fysikforelæser.

Han genner de tolv 3.g'ere ind i et laboratorium, hvor hans kollega Arnd Baurichter tager imod. Lokalet ligner indersiden af et rumskib. Til højre svæver et skarpt lilla lys i et kugleformet metalmonstrum, og overalt i lokalet summer blankpolerede stålapparater. Arnd advarer:

– Ikke for tæt på. Rør endelig ikke ved noget.

Han peger på det lilla lys, forklarer hurtigt noget med en reaktionsbarriere, og understreger at apparatet "BANKER atomer sammen!".

Gymnasiasterne kigger sig forundrede og en smule fåret omkring, mens Arnd Baurichter høvler sig gennem katalysens teori på en tavle. Arnds accent er svær at placere geografisk, men den er mindst lige så fornøjelig som Paolos. Før de ved det, er han færdig, og de er ude af rumrummet, og rundvisningen fortsætter.

Religion: 35 pladser - 40 ansøgere

– I romerriget fusionerede mysticismen og stoicismen, og det blev til den hellenisme, som blev det egentlige grundlag for den vestlige kulturs videre udvikling.

Dialogen mellem lektor Tim Jensen og en af hans religionsstuderende ser ud til at have fået ram på lokalets 30 gymnasieelever. Den eneste bevægelse, de 28 piger og to drenge gør sig skyldige i, er, når hovedet af og til bliver rykket over på den anden håndflade. Nogle spejder med halvåbne øjne ud ad vinduet.

– I modsætning til andre universiteter gør vi på Odense Universitet meget ud af at trække tråden til nutiden, og relatere den historiske religionsteori til nutidens verden.

Tim Jensen vender sig pludselig mod gæsterne.

– I må undskylde hvis det hele er lidt teoretisk.

Et par af gæsterne kigger op mod tavlen. På bagerste række hoster en pige.


22/11/99 © Ugejournalen