Tjen 250 kroner i en håndevending

Sædbanken Cryos
Det er inde i denne lille bås, at du eventuelt ved hjælp af et par kulørte blade, kan få afsat nogle gyldne dråber i et lille glas til sædbanken Cryos.

STUDIEØKONOMI: Studerende med god sædkvalitet kan tjene op til 3200 kroner om måneden ved jævnligt at donere en portion af de små grå til en sædbank.

Af ANDERS TYSTRUP
Foto: ANDERS TYSTRUP

CENTRUM: I en baggård i Kongensgade ligger en filial af Danmarks eneste sædbank, Cryos. At få en konto her kræver blot, at din sædkvalitet er i orden, at du kan levere minimum 1,8 ml. sæd på kommando, og sidst men ikke mindst at du er mand og mellem 18 og 50 år gammel.

Rammerne er som enhver lægeklinik. Her er hverken peepshow eller topløs betjening men hvide vægge og klinikatmosfære.

The good old fashion way

Med frygt for nu at skulle i nærkontakt med en malkemaskine i blankpoleret stål med forbillede fra en vestjysk kostal, tog Ugejournalens udsendte skridtet og begav sig mod begivenhedernes centrum.

Enhver frygt blev gjort til skamme. Man får et lille gennemsigtigt plastikbæger udleveret og ikke en stålsugekop med samme dunkende lyd som en stresset fiskekutter. Derefter er der fri bane til den rene solodans, hvor man blot skal sørge for ikke at skyde de gyldne dråber forbi det lille plastikbæger.

Flest studerende

Flertallet af donorerne er studerende. Hovedmotivationen er tanken om de lettjente penge.

– De unge ser pengene i det, siger afdelingsleder Nico Gampenrieder, der selv er medicinstuderende på Odense Universitet.

Men ikke alle donorerne gør det for at holde overtrækket fra døren.

– Vi har også en del, der kommer udelukkende for at hjælpe andre, der ikke selv kan få børn. De er ligeglade med pengene, fortsætter Nico.

Der er en fast gruppe på cirka 30-40 mænd, som kommer én gang om ugen. Derudover kommer der i gennemsnit én ny donor om ugen.

På størrelse med halvanden telefonboks

Hører du til blandt dem, der kræver et tocifret antal kvadratmeter at udfolde sig på for at levere 1,8 ml. af de små grå, bør du se dig om efter en anden bank. Det lille rum, hvor det hele foregår, er på størrelse med halvanden telefonboks. Der er ikke meget plads at boltre sig på.

Rummet er udstyret med et lille spejl og en håndvask. Derudover ligger der et bredt udvalg af diverse pornoblade til dem, som har brug for en hjælpende hånd. Kæresten må ikke komme med ind, selvom hun sikkert kunne trække i sagerne som en slæbebåd i en badering. Det er et rent onemanshow.

Survival of the fittest

Kun omkring hver tiende "bankkunde" er god nok til at blive donor. Der skal være mere end bare almindelig gang i dine sædceller, før du får egen "bankbog". Det skyldes, at sæden skal fryses ned. Når sæden senere tages frem til brug, er det kun halvdelen, der har overlevet opholdet i den iskolde kvælstofsbehodler.

Det er kun mænd, hvis sæd både er fri for sygdomme, som for eksempel AIDS og Clamydia, og samtidigt indeholder mange levende celler, der kan blive donorer og dermed får penge at se. Det er altså ikke nok bare at donere sæden. Den skal også være i tip top stand.

Men så er der derefter næsten fri bane for at blive kerneleverandør. Kravet er blot, at der går én dag mellem hver donation. Har du gener og kræfter til det, kan du dermed komme i banken tre gange om ugen.

– Vi har en fast kunde med en super sædkvalitet. Han kan jo så komme op 3200 kroner om måneden, forklarer Nico.

Så er du træt af at være nattevagt eller sælge aviser, så smut en tur i sædbanken. Måske kan de give din økonomi en saltvandsindsprøjtning.

FAKTA OM CRYOS
Forretningen er en privatejet virksomhed. Blev etableret i 1987. Har afdelinger i Århus, Odense og København. Der er et fast donorkorps på cirka 200 aktive donorer. Der er tilknyttet 9 læger, 1 biolog og 11 hospitalslaboranter - alle på deltid.
Læs mere på www.cryos.dk.

Hvordan bliver man donor?
Du indleverer én sædprøve, som gennemgår analyse, behandling og nedfrysning. Resultaterne indføres i en journal. For at blive godkendt donor skal du indlevere ialt tre sædprøver, som opfylder en række kvalitetskrav. Herefter indkaldes du til en lægeundersøgelse, hvor endelig gedkendelse finder sted. Der udbetales 250 kroner pr. godkendt prøve.


22/11/99 © Ugejournalen