Det ’ jul, det ’ cool

JULEBRYG: Så er det jul igen, og den varer som bekendt lige indtil påskebryggen kommer. Sådanne bevingede ord var der mange af på Studenterhuset fredag, hvor bryggeriernes juleøl blev frigivet.

Af TOMMY ANDRESEN

CENTRUM: Forestil dig, at din fødselsdag blev rykket tre uger frem, fordi det passede bedre ind i din kærestes tidsplan. Eller juleaften bliver rykket til sidst i januar, fordi varerne er for dyre i december. Ville du gå med til det? Nej, vel.

Alligevel har bryggerierne valgt at rykke dagen, hvor juleøllet frigives, til en fredag. Ikke noget Ugejournalen finder sig i.

Deres udsendte fik tilsjusket sig en udvalgt samling juleøl på den rigtige dag, nemlig onsdag, og prøvesmagte dette års kollektion. Og øllet er lige så godt som de foregående år. En dom, som alle andre formentlig også afsagde fredag.

En tam start

Ugejournalen besøgte Studenterhuset for at undersøge formen hos de juleglade mennesker. Klokken 20 stod Deres udsendte og så noget fortabt ud.

Caféen var kun halvt fyldt, og det så ikke ud til at de fremmødte var kommet i den rigtige julølsstemning. Folk sad og hang, og virkede nærmest døsige.

– Jeg har været i fredagsbar hele eftermiddagen, så jeg skal lige komme til hægterne igen, inden det for alvor går løs, forklarede en pige ved navn Pia, mens hun nippede til sin sodavand.

Så er der gang i den

Deres udsendtes frygt for at aftenen skulle blive en fiasko, blev heldigvis hurtigt gjort til skamme. I løbet af en times tid fyldtes Studenterhusets café godt op, og inden juleøllet blev frigivet, var der så stopfyldt, at selv burhøns havde følt sig trængt.

Til tonerne af juleklassikeren Last Christmas delte Studenterhuset gavmildt ud af hele ti kasser juleøl. Ti kasser, der alt for hurtigt blev tømte. Men så var det jo godt, at man for en flad tyvekrone kunne købe nye forsyninger i baren.

Næsten udsolgt

Med mere musik dunkende fra højttalerne blev der danset og drukket til de (næsten) lyse timer. Så meget, at der stort set var udsolgt af øl. Bartenderne svedte, men klarede lige akkurat skærene.

En fintælling, da den sidste gæst var gået, viste, at der lige nøjagtigt var en halv kasse øl tilbage. Bare heldigt, at de fremmødte ikke var bare en lille smule mere grådige. At løbe tør for juleøl er slemt, omtrent på linie med at voldtage julemanden. Og den slags griseri kan vi jo ikke have.

Katastrofe undgået

Men tænk, hvis traditionerne var blevet holdt i hævd, og øllet frigivet en onsdag. Så ville folk være kommet tidligere, have drukket flere øl, og baren var løbet tør. Så måske er det slet ikke så slemt, at øllet nu frigives fredag...


08/11/99 © Ugejournalen