Til kamp mod sofavalg

Der var gode råd at hente i sofaerne på Flakhaven
Der var gode råd at hente i sofaerne på Flakhaven. Men kun få benyttede sig af tilbuddet.

EU-VALG: En lørdag eftermiddag i maj mødtes unge parla- mentskandidater på Flakhaven for at benytte sofavælgernes metoder i kamp mod den traditionelle manglende valgdeltagelse ved parlamentsvalgene. Sofaerne blev linet op i forsøget på at nå manden på gaden. Men resultatet var vagt.

Af THYRA MARIE BONDE
Foto: ANDERS TYSTRUP

CENTRUM: Europæisk Ungdom stod bag det forfriskende indslag i den traditionelle debatform, hvor en ung parlamentskandidat fra hver liste skulle side klar i sin egen sofa og besvare spørgsmål fra forbipasserende på pinse-shopping.

– Det er umiddelbart lidt svært at profilere sig i denne debat, hvis man ikke er spidskandidat, beretter Thomas Løve Lund, bestyrelsesmedlem for Europæisk Ungdom, og fortsætter:

– Den eneste debat, der er for tiden, drejer sig om Kosovo, og de unge kandidater får således ekstra svært ved at komme frem i medierne.

Sofaerne skræmte

Desværre kom der kun kandidater fra tre af partierne, og indholdet af sofa-konceptet blev således udvandet en del. Venstres Ungdom havde succes med at sætte en ekstra stand på gågaden for at dele valgmateriale ud hér.

Folkebevægelsens mod EU koncentrerede ligeledes indsatsen om den centrale gågade, hvor det myldrede med mennesker, i stedet for at holde sig til sofaen, hvor folk ikke rigtig turde nærme sig.

– 70% af lovgivningen kommer fra EU, og parlamentet har fået øget indflydelse med indførelsen af Amsterdamtraktaten, siger Carina Christensen fra de Konservative og fortsætter:

– Det er svært, for vælgerne mangler interessen. Vi trænger til meget mere debat om EUs politik. Jeg er selv skeptisk. For hvordan kan vi optage nye lande uden at have ryddet op i vores egne EU-institutioner inden? Vi må starte med, at få orden på det administrative, og SÅ kan vi udvide med nye lande, konstaterer hun efter at have arbejdet på Odense Kommunes EU-kontor og som assistent for Schlüter i parlamentet.

– Debatten er næsten skjult, og det er tydeligt at den manglende interesse skyldes, at EU ikke er i folks bevidsthed som noget, de har indflydelse på, mener Karina Rohr Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU.

– Det er vigtigt, at folk forstår konsekvensen af EU's politik. Vi må sørge for at få informationerne ud af EU-systemet og ud til folk. Det er nødvendigt for at kunne forhindre, at vi yderligere mister indflydelse på vores egen politik. Den nordiske velfærdsmodel udsættes for et stærkt harmoniseringspres, hvilket fører til en uhyggelig glidebanepolitik, pointerer hun efter erfaring som socialrådgiverstuderende.

Vælgerne er ligeglade

Tim Thøgersen (V) berettede om mange vælgermøder på gymnasieskolerne rundt omkring i landet, men mente, at det var blevet vanskeligt at komme i kontakt med unge vælgere på grund af eksamenstravlhed og udbredt ligegyldighed blandt vælgerne.

Eftermiddagens forsøg på kontakt viste sig da også at bekræftede, at de fleste forbipasserende ikke orkede parlamentsdebatten. På trods af det utraditionelle tiltag.


13/07/99 © Ugejournalen