Juletid er også eksamenstid

JULETID: Julekalender, juledekorationer med gran og vat og juletræer med prangende lyskæder. Det burde være nok til at sætte de fleste i julestemning. Men mange studerende er tvunget til udelukkende at stille tankerne ind på eksamen.

Af HELLE VINCENTZ JØRGENSEN

CENTRUM: Som ung studerende kan man undre sig over, hvad i alverden man har gjort, siden eksamenen absolut skal placeres midt i den ellers så søde juletid hvert eneste år.

I øjeblikket sidder flere hundrede studerende med næsen begravet i bøgerne på værelser, der er som støvsuget for alt, hvad der overhovedet minder om en kravlenisse eller et kalenderlys, for de har ikke er nået at pynte op til jul endnu.

Rasmus Frank er én af dem. Han læser historie på 1. semester på universitetet i Odense, og den 20. december skal han til eksamen i tværfaget sociologi. Pensumopgørelsen siger 600 sider, som Rasmus Frank nu forsøger at tygge sig igennem, og han er bestemt ikke tilfreds med jul/eksamen-kombinationen.

– Det er en højtid universitetet ødelægger for os alle sammen. Gud og Jesus ville græmme sig, mener han.

Besværlige julefrokoster

Argumenterne at lægge eksamenen op til julen er mange.

– Jeg kan slet ikke komme i julestemning. Det er svært når jeg hverken kan nå at lave honningkager, brunkager eller marcipan, siger Rasmus Frank, men indrømmer, at det sted, hvor skoen trykker allermest, er en anelse mere selvforskyldt.

– Jeg får ikke læst så meget som jeg burde, fordi der er så mange julefrokoster. Så udskyder jeg det hele til i morgen, men det hjælper ikke noget, for der er jo også julefrokost, fortsætter han.

Selvjustits og julesnask

Bo Thiesen læser også historie på første semester og har samme eksamensplan som Rasmus Frank men er mere tilfreds med situationen - måske på grund af en større selvjustits.

– Der er mange julefrokoster, og det er svært at undgå fristelsen. Men i går var der flere, som hev i mig, for at vi skulle høvle nogle bajere, men jeg sagde fra, fordi jeg skulle læse. Og så gik jeg i seng klokken tolv, fortæller Bo Thiesen stolt.

Bo Thiesen har modsat studiekammeraten ingen kvaler over manglede julesnask, for det laver han alligevel aldrig, og julestemningen ligger ham også fjernt.

– Min julestemning kommer alligevel først den 24., jeg tænker slet ikke på jul nu, afslører han.

Ferie uden hjerne

I modsætning til universitetsuddannelserne, som afholder eksamener såvel op til som lige efter jul, så har Byggeteknisk Højskole givet sine elever juleferie. Den 10. december afsluttede Rene Andersen, som læser til byggekonstruktør, sin sidste eksamen for i år, og der ligger heller ingen eksamener og lurer lige på den anden side af nytåret.

– Det er fedt, for når jeg har juleferie, så er det virkelig ferie. Så nu har jeg en hel måned, hvor jeg kan lægge hjernen på køl, siger han.

De sidste par uger inden Dagen, skal Rene bruge på at indhente alt dét, han ikke har nået, imens han læste til eksamen - blandt andet købe julegaver.

Om Bo Thiesen og Rasmus Frank både når at købe julegaver og komme i julestemning er så spørgsmålet.


13/12/99 © Ugejournalen