Overtroen hersker blandt studerende

RITUALER: Flere studerende er overtroiske og gennemgår egne helt specielle ritualer før eksamen. De har brug for en eller anden form for tryghed, siger psykolog.

Af ANDERS TYSTRUP

CENTRUM: Appelsinjuice til morgenmaden, klø sig selv på næsen tre gange efterfulgt af et host og på med den røde striktrøje. Det kunne være nogle af de ting en studerende tvinger sig selv til kort før, vedkommende skal til eksamen.

Mange studerende er nemlig overtroiske og har deres helt egne specielle ritualer, som de skal igennem før en eksamen. Studievejleder ved Tietgen Skolen i Odense, Peter Bach Andersen, kan melde om en stigende tendens til overtroiske handlinger fra eksamensnervøse elever.

– Vi har haft en klart stigende tendens. Måske er det et resultat af det mere afslappede forhold, vi har fået til psykologien i dag, siger studievejlederen.

Psykologisk faktor

Han har en forklaring på, hvorfor mange studerende laver de rituelle ting.

– Det er en psykologisk faktor. Jeg tror, at de har brug for midler for at få angsten væk op til en eksamen. Og når de udfører nogle faste ritualer, giver det dem en vis tryghed, fortæller Peter Bach Andersen.

Cand. psych. Lene Iversen, der hjælper unge studerende med at bearbejde deres eksamensangst, er enig med Peter Bach Andersen fra Tietgen Skolen.

– Det drejer sig udelukkende om, at de har brug for tryghed. De har brug for at kunne tage kontrol over situationen og kunne forudsige, hvad der vil ske. Men en eksamen er jo lige netop ikke til at forudsige. Og så kompenserer man, forklarer Lene Iversen.

Forkert fokus

Hun fastslår samtidig, at flere og flere studerende henvender sig til hende for at få hjælp til at mindske deres eksamensangst. Hun prøver at få de ængstelige studerende til at vende den ydre fokusering til en indre fokusering.

– Alt for mange fokuserer alt for meget på, hvordan andre folk opfatter dem, og det er med til at fremprovokere angst for eksamen. I stedet burde man se på sig selv og lægge vægt på, hvad man selv er tilfreds med, siger Lene Iversen, der ved siden af sin egen praksis hjælper til med eleverne på de fynske gymnasier.

Ligesom Lene Iversen synes studievejleder Peter Bach Andersen også, at det er helt iorden, at studerende foretager specielle rituelle handlinger før en eksamen.

– Så længe det ikke foregår under eksamen, generer det os ikke, konstaterer han.
Hvad synes du om denne artikel?
Emne:    
Meget interessant Interessant Ikke interessant

Læseværdighed:    
Velskrevet Middelmådig Dårligt skrevet

Længde:    
For lang Tilpas længde For kort
     
Evt. kommentar:


13/06/00 © Ugejournalen