Offentligt og effektivt?

Offentligt & effektivt?

BOGANMELDELSE: Farum-modellen lader til at være det eneste virkeligt provokerende nytænkning indenfor den offentlige sektor, landet har set i de sidste mange år. Skal Brixtofte virkelig have patent på de nye løsningsmodeller?

Af THYRA MARIE BONDE

Hvorvidt offentligt arbejde udføres effektivt er et spørgsmål, der i høj grad præger så vidt ideologi som realpolitisk debat i dag. Men tilsyneladende kan de gode viljer om demokratisk debat og deraf følgende visioner godt pakke sammen. Visioner og nytænkning er der i hvert fald ikke meget af.

I bogen Offentligt og Effektivt? analyseres forholdet mellem institutioner og såvel politikere som administratorer. Der gives en udmærket og grundig gennemgang af systemernes kapacitet og arbejdsområde. Opdelingen i stat, amt og kommune forklares og samspillets forhold beskrives.

Stærkt kommunalt aspekt

En række forskere, heriblandt Jørgen Grønnegård Kristensen, Thomas Pallesen og Jens Bejer Damgaard har bidraget til bogen med artikler om særligt de decentraliserede områder af dansk politik - således står det kommunale aspekt stærkt i bogen.

Hermed altså et godt stykke forskning om den offentlige sektor som vi kender den i dag. Læseren får indsigt i de faktorer som påvirker beslutningstagere af forskellig art. Der lægges vægt på indsocialisering og indflydelsen fra det formelle regelsæt for politikeres ageren.

Må bogen blive til inspiration for diskussionslystne borgere, så vi kan få en mere kvalificeret og forhåbentlig visionær debat.


BOGFAKTA
Titel Offentligt & Effektivt? - Institutionelle valg i den offentlige sektor
Forfattere Jørgen Grønnegård Christensen, Thomas Pallesen, Jens Blom-Hansen, Peter Nannestad, Jens Bejer Damgaard og Lars Dahl Pedersen
Forlag Gyldendal
Sider 230


14/02/00 © Ugejournalen