ØMU-debat i Odense

Holger K. og Marianne J.
SF's Holger K. Nielsen og de Radikales Marianne Jelved mødtes i den forgangne uge i Odense til en debat om ØMU'en.

ØMU: Marianne Jelved og Holger K. Nielsen krydsede i sidste uge klinger med 150 studerende fra Statskundskab i en politisk debat om ØMU'en. Ugejournalens udsendte interviewede de to paneldeltagere om unge og ØMU'en.

Af THYRA MARIE BONDE
Foto: THYRA MARIE BONDE

CENTRUM: I anledning af afholdelsen af en politikuge om ØMU'en på Institut for Statskundskab i Odense slog Marianne Jelved (Rad.V.) og Holger K. Nielsen (F) et smut forbi konferencen for at tale for henholdsvis JA og NEJ-siden på feltet.

Gennem ugen havde de studerende beskæftiget sig særligt med forholdet mellem eliter og vælgere i debatten. Og det skinnede igennem i debatten om fremtidsudsigterne for den Økonomiske og Monetære Union (ØMU).

Efterfølgende uddyber Holger K. Nielsen:

– Det er fuldstændigt rigtigt, at ØMU-konceptet lægger op til en opdeling i elite og masse. ØMU'en er et dybt teknokratisk projekt. Forholdende omkring ØMU'en er udtryk for vanskelighederne ved hele EU. Der er ganske enkelt ikke opbakning i befolkningen til, at EU skal blande sig i mere. Og det er et generelt Europæisk problem, siger SF-politikeren.

Konkrete spørgsmål fra ældre

På spørgsmålet om, hvorvidt der er forskel på unge og resten af befolkningen i ØMU-debatten, forklarede Marianne Jelved, at når hun kommer ud til møder, oplever hun, at ældre mennesker ofte har meget konkrete spørgsmål om fremtiden i og udenfor ØMU'en.

– Ofte er debatten præget af de tekniske forhold i ØMU'en. De ældre er typisk nervøse for om medlemsskabet vil få konsekvenser for deres folkepension, og så har de ofte negative bemærkninger om de store lande. De unge jeg møder spørger om langt mere abstrakte ting. Hvad er, og hvad er ikke demokratisk, hvad er fremtiden for hele EU-projektet og den slags, siger Marianne Jelved.

Holger K. Nielsen fortæller, at der som regel, når han deltager i møder, er en positiv sammenhæng mellem uddannelseniveau og den generelle interesse for udviklingen af EU.

– Unge har en anden indgangsvinkel til tingene end resten af befolkningen, og debatten udvikler sig som regel i andre retninger, når der kun er unge til stede. Men jeg forventer, at der kommer en bred folkelig diskussion, når debatten kommer igang, fastslår Holger K. Nielsen.

Vigtigt med saglig debat

– Der er kolossal stor forskel på de mennesker, der kommer til møderne, forklarer Marianne Jelved.

Hun mener, at det vigtigste er, hvordan debatten holdes i gang på et sagligt niveau. Hun fremhæver, at formidlingen af information til vælgerne er særdeles vigtig, da folk gerne vil diskutere ØMU'en.

– Naturligvis er det vanskeligt for projektet og debatten, at det er en elite, der har skabt EU, og at EU ikke er noget, folk selv har forlangt at få, bemærker Marianne Jelved.


FAKTA
Info Allerede mandag kl. 16.00 i denne uge er der møde med Niels Helveg Pedersen om ØMU'en. Arrangementet løber af staben i den store festsal, U110, på SDU, Odense Universitet.
Hvis du vil videre: www.oem.dk/eurohotline


07/02/00 © Ugejournalen