Ugen der blev væk

PROTEST: 25 vrede studerende fra forskellige humaniora-studier var samlet fredag i sidste uge. Nedskæringerne i undervisningen på fakultetet fra 14 til nu 13 uger camoufleret og promoveret under navnet Studieuge har sat sindene i kog.

Af THYRA MARIE BONDE

CAMPUS: Spredt i det store lokale, U60 på SDU, Odense Universitet, sidder fremmødte fra de forskellige studieretninger på humaniora. Tre på bageste række drikker mobiliserings-bajere, mens der bydes velkommen og orienteres om den aktuelle situation.

Proceduren

– Den 18. maj 1999 vedtog man den nye Studieuge på et fakultetrådsmøde. Det var slet ikke på dagsordenen, men alligevel blev det sendt til afstemning og vedtaget med seks stemmer mod seks. Og dekanens stemme er udslagsgivende ved stemmelighed, beretter Nicolai Nybye, som sidder i det Det humanistiske Fakultetsråd sammen med tre andre studenterrepræsentanter.

– Det skete alt sammen lige pludselig, tilføjer han og fortsætter:

– Ideen med en Studieuge var blevet drøftet den 11. maj på et økonomiudvalgsmøde, og da var vi vældigt begejstrede. Det var måske nok lidt naivt af os at tro, at det ville føre til bedre forhold på studierne. For det viste sig, at hele projektet bare drejede sig om at spare 500.000 kroner på humaniora.

Rikke Mortensen som ligeledes sidder i fakultetsrådet pointerede, at der var sket procedurefejl i vedtagelsen af besparelsen.

– Ting, der omhandler studiernes udformning skal op i studienævnet. Og så har man valgt bare at kalde det hele en studieuge fordi, det ville glide let igennem. Men nu er dekanen blevet tvunget til at indrømme, at det er en besparelse og kalde det sådan, fortæller hun.

Eksamen og taxameter

Problematikken omkring hvorvidt de studerende vil være lige så rustede til at gå til eksamen i fremtiden var et væsentligt punkt i debatten. Under debatten kom det frem fra salen, at nogle undervisere alligevel valgte at komme og undervise for at sikre deres studerende.

Sune Steffensen, dagens mødeleder, orienterede om taxametersystemet.

– Universitetet modtager 23-24.000 kroner per bestået årsværk for hver studerende. Besparelsen kan muligvis resultere i, at taxameteret vil blive skåret ned ud fra filosofien, at undervisningen tilsyneladende kan gøres billigere. Så er det jo ikke nødvendigt med så mange midler... Og nedskæringen kan betyde, at de studerende får sværere ved, at bestå eksamen, og så bliver det alligevel dyrere, før universitetet får sine taxameterpenge hjem.

På mødet blev det vedtaget at nedsætte et udvalg og flere af de fremmødte meldte sig til at lave aktioner og møder om besparelsen på tværs af studieretningerne og i deres egen fagråd i den kommende fremtid.


08/11/99 © Ugejournalen