Tale ved konferencen

Chefredaktøren taler...
Chefredaktøren taler...

TALE: Chefredaktør på Ugejournalen, Anders Tystrup, holdt ved Kollegienet Odenses konference en kort tale til deltagerne.

Af ANDERS TYSTRUP
Foto: TOMMY ANDRESEN

CAMPUS: God eftermiddag. Mit navn er Anders Tystrup, og jeg er chefredaktør på internetavisen, Ugejournalen. Jeg er, som I måske nåede at se på videoen, 23 år. Jeg læser til daglig journalistik her på Syddansk Universitet, Odense, hvor jeg pt. er på 3. semester.

Men nok om mig. Jeg vil tale en lille smule om Ugejournalen og så ganske kort komme ind på de utallige muligheder, der nu engang ér ved Internettet, herunder nyheder på nettet.

Ugejournalen udkom første gang mandag den 16. november sidste år, hvilket med lidt hurtig hovedregning gør os næsten et år gamle.

Den startede egentlig som en køkkennetavis udelukkende for 15 beboere på et køkken på Odenses næststørste kollegie. H.C. Ørstedskollegiet. Men det var ikke nok, og der dukkede flere og flere nyhedsartikler op fra steder uden for kollegiet. Så efter et par måneder under navnet Ugejournalen Køkken Nyt, ændrede vi navnet til kun at hedde Ugejournalen, og målsætningen var så på sigt at blive alle studerendes netavis i Odense.

Og dén vej blev banet i slutningen af januar - starten af februar, hvor jeg holdt et par møder med formanden for Kollegienet Odense, Kjeld Jensen, og vi blev enige om et samarbejde, hvor Ugejournalen blev officiel nyhedsavis for Kollegienet Odense, og hvor vi til gengæld fik stillet serverplads, emails og en masse andre tekniske ting til rådighed. Og så var vejen mod vores målsætning jo for så vidt banet.

Samarbejdet med Kollegienet Odense er også perfekt. Der er ifølge Kollegienet Odenses hjemmeside i dag lørdag 965 brugere af kollegienettet. Og dette tal vil fortsat stige. Derudover har næsten alle studerende på gymnasiale og videregående uddannelser i Odense mulighed for at komme på Internettet enten hjemmefra eller fra skolen. Dét i sig selv er grundlag nok for Ugejournalen til at kunne nå ud til alle studerende. Og det ér nemlig alle studerende, der er vores målgruppe.

Man kan godt undre sig over, hvad Odenses studenterliv skal med et medie som Ugejournalen. Der findes jo mange andre blade, magasiner, aviser, radio og tv-stationer for unge her i Odense. Ja, men hov. Læg mærke til at jeg ikke nævnte noget INTERNETMEDIE.

For der adskiller Ugejournalen sig markant fra alle andre studentermedier. Der findes ikke nogle steder på nettet med nyheder udelukkende for de studerende i Odense. Og så udkommer Ugejournalen jo mindst een gang om ugen. Eller skulle jeg måske sige "bliver opdateret" en gang om ugen.

Det danner nemlig sådan en herlig glidende overgang til min næste pointe.

For netop det med at kunne opdatere løbende er jo UNIK for et medie på Internettet. Skulle der ske en eller anden voldsom ting, kan en netavis i teorien bringe nyheden ganske få minutter efter. Det er meget svært, for slet ikke at sige umuligt, for et andet læsbart medie at komme ud til sin målgruppe ganske få minutter, ja eller timer, efter noget vigtigt er sket.

Desuden er det økonomisk set også langt billigere at lave online-nyheder i forhold til både TV, radio og aviser.

Jeg er selv meget overbevist om, at onlinenyheder, altså nyheder på Internettet, er fremtiden inden for de skrevne medier. Man vil hele tiden kunne klikke sig ind, hvilket som helst tidspunkt på døgnet og læse sine nyheder. Du er ikke afhængig af en TV eller radio-programoversigt. Og du får nødvendigvis ikke dag-gamle nyheder.

Derfor er jeg også af den opfattelse, at et studenternyhedsmedie som Ugejournalen står stærkt i kampen om at få de studerendes opmærksomhed. Det er vel i grunden kun et spørgsmål om tid før andre netaviser for unge i Odense popper op. Men så er det vores opgave på Ugejournalen at fastholde læserne ved at fortsætte med at skrive seriøst, spændende og sjovt.

Hvem ved... hvis de forskellige Kollegienet i Danmark finder ud af et endnu tættere samarbejde. Så er vejen jo sådan set også banet for et landsdækkende studenternyhedsmedie på Internettet. For det må være et realistisk mål på sigt.

Tak skal I have!


01/11/99 © Ugejournalen