En nørd er en nørd er en nørd

Gang i kemilokalet
Kemilaboratoriet sydede og boblede af aktivitet hele efterårsferien.

TENDENS: De naturvidenskabelige uddannelser har længe kæmpet for at få de unge til at se i deres retning, men de er oppe mod en uovervindelig modstander: nørdmyten. Dens vægt oplevede 24 gæster på universitetet på egen krop i efterårsferien.

Af JAKOB MOLL
Foto: ANDERS TYSTRUP

UNIVERSITETET: Ja. 88 gymnasieelever valgte at bruge deres efterårsferie på Syddansk Universitet, Odense.

Ja. Hvad enten de mødte op på Institut for Datalogi, Kemi eller Biologi skulle de mange praktiske forsøg kombineres med forelæsninger. Men gør det dem syge i hovedet?

Normale mennesker

Det er torsdag formiddag, og de 24 prøvestuderende i kemilaboratoriet ser ikke specielt syge ud. Jo - måske lidt. Men de har også festet hele natten.

Anders Madsen fra Aalborg løfter hovedet fra en glasbeholder med stærk te, der i forsøget gerne skulle blive til ren koffein. Han har ét kolbeklart budskab til Ugejournalen, og hans øjne dirrer mens han med opadvendte håndflader understreger at:

– Vi er altså ganske almindelige unge mennesker. Det er vi.

Anders, der ligesom de fleste andre i lokalet går i 3.g og har kemi på højt niveau, havde samme budskab da han var i TV2 dagen før. Og da morgenaviserne var på besøg. Og til radioen.

Men der var ikke noget at gøre: samtlige medier slog ned på de 24 kemistuderende fremfor de 64 andre feriestuderende, og samtlige mediers spørgsmål til gæstekemikerne kan sammenfattes i ét spørgsmål: "Du har jo tydeligvis ikke noget liv, så hvor langt ude er du egentlig som nørd?". Og sådan var tonen i samtlige indslag og artikler.

En af morgenaviserne gik så langt i sit forsøg på at få bekræftet nørdmyten, at de opfandt en muslimsk baggrund til en farvet pige, og så skrev at hun jo kunne hellige sig kemien hundrede procent fordi hun jo ikke måtte havde en kæreste. Det var ren opspind.

Men hvorfor er de der så?

– Vi har lavet forsøg det meste af tiden. Det er noget andet end til daglig, hvor det meste foregår på lærerens bord, fortæller Han på 21. Hun overvejer at læse kemi på universitetet, og det er overvejelser de alle går rundt med. De vil se hvordan universitet fungerer, og møde nogle andre i sammen situation.

Anders, der ikke helt vil ud med præcis hvem han kyssede med i byen torsdag nat, får 8 i mundtlig kemi, men regner med at der kommer til at stå 9 på eksamensbeviset. Det lyder vist som en del andre 19-årig gymnasieelever i verden.

Stadig usexet uddannelse

Så mens Lars Simonsen fra Institut for Kemi indrømmer at de 24 er nogle unge mennesker instituttet "meget gerne vil have fat i", og muligvis får det, ser de naturvidenskabelige uddannelser lige så usexede ud som de altid har gjort.

Og efter turen gennem mediemøllen står 24 uskyldige gymnasieelever chokerede tilbage i deres lånte hvide kitler. Problemet kunne være at de fleste journalister er humanister af værste skuffe. (Ugejournalens journalister skriver for alle studerende og er selvfølgelig undtaget, red.).

Og på sidelinjen er hele Danmarks befolkning blevet bekræftet i deres fordomme over for den naturvidenskabelige studerende.


25/10/99 © Ugejournalen