Kommende journalister til prøve

Næsten 200 svedte hele lørdagen over optagelsesprøven til journalistuddannelsen
Det var nærmest som i en heksekedel, da næsten 200 journalist-aspiranter var til den årlige optagelsesprøve til journalistuddannelsen på SDU Odense Universitet.

PRØVE: Næsten 200 ansøgere var hele lørdagen til skriftlig optagelsesprøve til journalistuddannelsen i Odense. En optagelsesprøve der med erfaringerne fra sidste år forløb uden de store problemer. Kun 125 slipper gennem nåleøjet til anden runde i optagelsesræset.

Af ANDERS TYSTRUP
Foto ANDERS TYSTRUP

CAMPUS: Stemningen var trykket, da 197 ansøgere lørdag var til skriftlig optagelsesprøve til den snart et år gamle journalistuddannelse i Odense. Alt andet end den noget nervøse stemning ville da også have været mærkeligt. For meget bliver i disse dage afgjort for mange.

Kun 125 heldige og dygtige ansøgere vil om små to uger få brev fra Institut for Journalistik med en dato, den pågældende skal møde til personlig samtale. Men indtil da kan de mange prøvedeltagere altså gå og tænke over den næsten otte timer lange prøve.

Optagelsesprøven lignede den fra sidste år i opbygningen. Den var delt op i fem opgaver, der hver tæller lige meget i bedømmelsen. Først skulle de svedende journalist-aspiranter gennem tre engelske nyhedstelegrammer, for derefter at skulle lade fantasien og sproget komme til fadet, ved den kreative billedlæsningsopgave.

Vandproblemer

Efter frokostpausen bevægede alle prøvedeltagerne sig ned i U45, hvor adjunkt Charlotte Wien fra Institut for Journalistik holdt et 20-minutters foredrag om vandproblemerne i Mellemøsten.

Grunden til, man havde flyttet foredraget fra Idrætshallen til auditoriet, var, at der ved sidste års prøve havde været mange problemer med lyden og det tekniske udstyr i hallen. Det ville man undgå i år. Og bortset fra en enkelt fortvivlet prøvedeltager, var der ingen problemer under foredraget.

Inden de 197 aspiranter kunne pakke papir og kuglepen i taskerne, skulle de sidste to opgaver lige overståes. Det var en sprogtest og så de sædvanlige 50 almene spørgsmål. Og kort før klokken 18 lørdag aften kunne institutlederen, Jørn Henrik Petersen, takke de mange deltagere for en velafviklet optagelsesprøve 1999.

Håndskrevet prøve

Ligesom sidste år skulle hele optagelsesprøven skrives i hånden. Der var stor debat omkring dette, og omkring hvorvidt at det var den mest retfærdige måde at afvikle en optagelsesprøve på.

Den 26-årige københavner, Mark Stokholm, der var til prøve i Odense for første gang, havde hellere set, at man kunne have brugt computer ved prøven.

– Det virker lidt amatøragtigt, at man skal skrive i hånden. Og det ligestiller absolut ikke alle, som ellers er argumentet for, at vi skal skrive med kuglepen, mener den unge prøvegænger, der har forberedt sig til prøven med et skrivekursus af journalisten Carsten Grolin.

Kragetæer

Stationsformand for Studenterradioen, Ulrik Aarhus, deltog også i dette års optagelsesprøve og var heller ikke positivt stemt over for brugen af blæk.

– Min håndskrift er de værste kragetæer. Jeg håber virkelig, at de kan læse, det jeg har skrevet, fortalte han nervøst til Ugejournalens udsendte før foredraget.

Han og de 196 andre tilbageværende journalist-aspiranter kan nu se frem til den 8. maj, hvor resultatet af prøven dumper ind af brevsprækken. Journalistuddannelsen har ialt brug for 75 nye elever, som kan starte efter sommerferien sidst i august.


26/04/99 © Ugejournalen