Voldsom brand på kollegie

Det udbrændte kollegieværelse
Alt på dette værelse på Odenses næststørste kollegie, H. C. Ørsteds Kollegiet, enten brændte helt op eller smeltede, da en voldsom brand hærgede løs torsdag aften i sidste uge.

KOLLEGIEBRAND: En voldsom brand var torsdag i sidste uge skyld i, at et helt kollegieværelse på H.C. Ørsteds Kollegiet i Odense udbrændte totalt. Een person kom på sygehuset til observation for røgforgiftning.

Af
ANDERS TYSTRUP

Foto:
ANDERS TYSTRUP

HCØ: Et kollegieværelse udbrændte totalt, og en kvinde blev kørt på sygehuset til observation for røgforgiftning. Det var de alvorlige konsekvenser en voldsom brand torsdag i sidste uge medførte på Odenses næststørste kollegie, H. C. Ørsteds Kollegiet. Og havde det ikke været for Odense Brandvæsens hurtige udrykning, kunne situationen have udviklet sig lang alvorligere.

Rygterne sagde kort efter, at branden var slukket, at en juledekoration med vat var skyld i den alvorlige ulykke. Men Odense Politi kunne ikke fastslå brandkilden med sikkerhed, da de undersøgte det udbrændte værelse senere på aftenen.

Julefrokost på samme tid

På H. C. Ørsteds Kollegiet deler man køkken med 14 andre kollegianere. Og det var under en julefrokost for Køkken 1145's beboere, at Steen Frandsen fra nabokøkkenet tilfældigt opdagede, at det røg fra et værelse på gangen. Han alarmerede de deltagende kollegianer ved julefrokosten, hvorefter samtlige personer løb ud på gangen og åbnede dørene indtil deres værelser for at se, hvilket værelse røgen kom fra.

Da beboeren på værelse 1147 fik åbnet sin dør, blev han mødt af et skræmmende syn. En stor del af sengen brændte nemlig. Flere personer forsøgte at slukke branden på kollegieværelset med brandsprøjter og store baljer med vand. Men lige lidt hjalp det.

Og til sidst måtte kollegianerne give fortabt, da ilden havde fået fat i endnu mere og var umulig at få bugt med.

Hurtig udrykning

Brandinspektør H. E. Brams oplyser, at Odense Brandvæsen fik alarmopkaldet 18.51, og allerede 18.52 var en røgdykkervogn, en pumpevogn, en stigevogn og brandinspektørens firhjulstrækker på vej fra brandstationen på Åsumvej i den nordøstlige del af Odense. Otte minutter senere ankom samtlige køretøjer til H. C. Ørsteds Kollegiet med fuld udrykning.

I mellemtiden havde en kvinde fået den idé, at hun ville lukke køkkendøren på gangen for at begrænse mængden af ilt, der kunne få ilden til at blusse yderligere op. Men på grund af den voldsomme røgudvikling blev kvinden røgforgiftet, og brandvæsenet måtte sende bud efter en ambulance for at få kvinden transporteret til sygehuset.

Rutinebrand

To til tre røgdykkere havde samtidig fundet vej til det flammeomspændte kollegieværelse på første sal i kollegiets bageste blok. Økser til at slå vinduerne i værelset i stykker med og 1500 liter vand gjorde, at det hurtigt lykkedes for brandfolkene at slukke ilden fuldstændigt.

– Det var en ren rutinebrand, og det var let at slukke den, lød det fra brandinspektør Brams om den ellers voldsomme kollegiebrand, der til alt held ikke medførte andre fysiske skader på personer end på den røgforgiftede kvinde.

Hun blev iøvrigt et par timer efter ankomsten til sygehuset udskrevet efter eget ønske til trods for, at lægerne rådede hende til at blive natten over.

Store materielle skader

De materielle skader er store og mange. Et kort blik rundt på det udbrændte værelse viser, at samtlige ejendele er gået til i branden. Computeren, fjernsynet og musikanlægget som de mest markante ting er alle smeltet, og den uheldige beboer kan se frem til at skulle forny hele sin garderobe.

Han bor i øjeblikket på et andet værelse, der alligevel stod tomt på samme gang, indtil alle brandskader er blevet udbedret.


13/12/99 © Ugejournalen